schaakbord-met-dwaas

Politiek bedrijven is tegenwoordig meer dan ooit het schip van staat tussen de kliffen laveren richting veilige haven. Of avontuurlijker: de piratenschat op het onbewoonde eiland. Concreet betekent dat de controle niet verliezen en tegelijkertijd met een strategisch uitgevoerde ‘meesterzet’ je politieke doel dichterbij brengen. Deze week werd de meesterzet uitgevoerd door Wobke Hoekstra, Minister van Financiën.

Tijdens het debat over de Staatsdeelnemingen op donderdag 21 november waren de klanken van de Sirenen volop aanwezig: over meer betrokkenheid bij de NS, de aandelentransfer met KLM / Air France en over de activiteiten van TenneT in Duitsland. Deze activiteiten kennen een onstilbare honger naar nieuw kapitaal, want de Duitse Energiewende is niet goedkoop. “Er is sprake van een aanwezig, maar beperkt reguleringsrisico“, zo resoneerde de stem van de Minister over de bulderende golven.

De Duitse regelgever (Bundesnetzagentur) en bezwaarmakende burgers bepalen namelijk het prijskaartje van nieuwe hoogspanningskabels tussen de windmolenparken in het noorden en de industriesteden in het zuiden. Hoewel het risico als beperkt wordt aangeduid, Wobke blieft het niet. Vandaar dat hij al enige tijd in onderhandeling is met zijn Duitse collega’s over een oplossing. De scenario’s en opties zijn reeds eind 2018 netjes in kaart gebracht.

In eigen land probeert hij ondertussen de Kamerleden op de juiste koer te houden door op gezette tijden te informeren over het belang, de strategie en het proces van wikken en wegen. Nadat meerdere woordvoerders hadden uitgeroepen af te willen van al die buitenlandse activiteiten van staatsdeelnemingen, kondigde de minister autonoom aan dat het onderhandelingsproces nog enige tijd zal vergen. Geduld is vereist met de Oosterburen. Ondertussen is de koers bepaald. Het doel van TenneT? Een veilige Hollandse thuishaven. Sober en doelmatig ingesnoerd tussen de Nederlandse windmolenparken en het Noordwest-Europese elektriciteitsnetwerk. Kortom, als een Orpheus overstemde de minister met zijn gezang deze week de sirenen om het Schip van Staat weg van het ‘reguleringsrisico’ te manoeuvreren. Zoals alom bekend, een van de hardnekkigste zeemonsters van dit moment.