De Grote Markt toont wat een stad belangrijk vindt. De Waag, het Stadhuis, de Kathedraal – zij symboliseren onze kernwaarden en prioriteiten. Nu is het tijd om een nieuwe keuze te maken. Laten we pontificaal in het centrum van de stad een sporthal plaatsen, als kloppend hart van onze samenleving.

Een sporthal op de markt wordt een centrum van activiteit en ontmoeting. Stel je voor: avenues en parkjes leiden naar de sporthal, waar ouderen en jongeren vol levenslust stretchen, gewichten torsen en tussen de oefeningen door een praatje maken. Dit nieuwe hart van onze stad brengt generaties samen en inspireert om actief te blijven.

Elke middag stroomt de schooljeugd toe voor naschoolse kampioenschappen, sporttassen op de rug. ’s Avonds verzamelen de leden van de gymnastiekvereniging zich voor hun wekelijkse training. Op het groene plein voor de hal spelen volleybalteams hun wedstrijden, aangemoedigd door enthousiaste toeschouwers. Deze levendige mix van sporters toont hoe belangrijk sport en spel voor ons zijn – als uitlaatklep en als gezonde manier om samen te komen.

Hoog boven het plein, op een koord tussen de gebouwen, zie ik zo al de vrolijke nar balanceren. Met een brede glimlach kijkt hij neer op een stad vol levendigheid, fier en fris. Elke generatie telt mee, van de jongste kinderen tot de oudste inwoners. Deze nar symboliseert voor mij de vreugde en energie die sport en spel naar de stad brengen. Is dit een sprookje, of maken we het werkelijkheid?

Een sporthal op de markt is meer dan een gebouw. Het is een symbool van onze toewijding aan gezondheid, gemeenschap en welzijn. Het wordt een plek waar mensen samenkomen, elkaar aanmoedigen en nieuwe vriendschappen sluiten. Sport en spel verbinden ons, ongeacht onze achtergrond of leeftijd.

In een tijd waarin de gevolgen van een zittende levensstijl steeds duidelijker worden, kan een centrale sporthal een baken van positiviteit en actie zijn. Het herinnert ons eraan hoe belangrijk beweging is, niet alleen voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor ons mentale welzijn.

Laten we kiezen voor een toekomst waarin sport en spel centraal staan in onze steden. Laten we versteende straten omtoveren tot een groene oase met centraal een sporthal. Een investering in interactie en levendigheid die onze gezondheid en geluk bevordert. En na het sporten? Wat is dan logischer dan je geest te voeden in de naastgelegen bibliotheek. Want met deze moderne kathedralen, zetten wij wederom centraal wat in onze samenleving van het grootste belang is: ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’.