Verwonder. Inspireer. Ontwikkel.

Over mijzelf

Verhalen over samenleving en politiek inspireren en verwonderen mij. Vanaf mijn vroege jeugd, maar de laatste tijd schrijf ik ze ook zelf op. Hoe ik tot deze verwondering ben gekomen en waar mijn inspiratie vandaan komt? Hieronder mijn levensverhaal tot het heden. Een verhaal in constante ontwikkeling.

Verwondering in de Achterhoek

Mijn levensverhaal begint in de Achterhoek waar ik ben opgegroeid in een klein dorp. Dagelijks fiets ik over de plattelandswegen naar eerst de basisschool nabij en later naar de middelbare school verderop in de centrumstad Doetinchem. Nog altijd geïnspireerd door het katholicisme, leer ik naar boven te kijken om te zien of ik de regenwolken te snel af kan zijn door harder te fietsen.

Inspiratie in grote steden

Na het gymnasium besluit ik om naar Groningen te gaan om de doctoraal studie ‘Beleid en bestuur in Internationale Organisaties / Internationale Betrekkingen’ te doen. Getipt door een klasgenoot wil ik me laten inspireren door academici die schrijven over geschiedenis, over de ontwikkeling van het internationaal recht, over de integratie van oude Warschaulanden in de Europese Unie en over handelsstromen die steeds meer verstrengeld raken door de opkomst van Azië. Ondergedompeld in Mark Mazower’s ‘Dark Continent’ over de geschiedenis van Europa , me verwonderend over de Japanse geschiedenis, cultuur en economische opkomst en me verdiepend in klassieke denkers die schrijven ‘Over de Oorlog’ (Carl von Clausewitz) en ‘de Eeuwige Vrede’ (Immanuel Kant), ontwikkel ik mijn eigen gedachten en academische vaardigheden.

Met dat in het achterhoofd verruil ik studentenstad Groningen voor de bruisende hoofdsteden Amsterdam en Brussel om in de praktijk te zien hoe Japanners in Europa investeren en hoe Europeanen in het Europese Parlement samenkomen om de vrede en stabiliteit op het continent te bewaken. Na een rondreis over het Europese continent in het najaar van 2004 kom ik uiteindelijk in Maastricht terecht waar de subsidies vanuit de Europese Unie in de praktijk verdeeld en geadministreerd moeten worden.

Tegelijkertijd blijft altijd de actualiteit mij trekken en volg ik de politieke discussies in de kranten steeds bewuster. Wat zou het geweldig zijn om daadwerkelijk in de Tweede Kamer te zien hoe de nieuwsrubrieken worden gevuld en politici hun idealen vertalen in moties en wetsteksten? Van 2007 tot 2013 mag ik in de keuken van de CDA Tweede Kamerfractie meelopen en adviseer ik dagelijks Kamerleden over ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, integratie en andere ontwikkelingen in de samenleving.

Ontwikkeling alom aanwezig

Met die achtergrond heb ik me in de afgelopen jaren ingezet als strategisch denker om de Public Affairs voor de Provincie Limburg te coördineren. Dat betekent dagelijks bezig zijn met de lobby richting Den Haag, de provincie positioneren in Brussel en de grensoverschrijdende samenwerking richting Duitsland en België te versterken; kortom iedereen laten weten dat Limburg Nederland groter maakt.

Via deze website mag je vanaf nu kennismaken met mijn ‘narrensprongen’: politieke beschouwingen, korte verhalen en andere inspiratiemomenten die ik overal om me heen zie ontstaan. Vanuit de Achterhoek naar Den Haag: mijn levensverhaal blijft constant in ontwikkeling.

Een verhaal in constante ontwikkeling…

Politieke advisering

Als beleidsmedewerker bij de CDA Tweede Kamerfractie heb ik geadviseerd over wetgevingstrajecten, zoals de Woningwet en actief bijgedragen aan studies, zoals over demografische transities (‘Bloeiende gemeenschap in krimpende kern’) en over immigratie en integratie (‘Kansrijk op weg naar Burgerschap’). Daarnaast was ik ambtelijk secretaris bij de Evaluatiecommissie Frissen bij de samenstelling van het rapport ‘Verder na de Klap’ en medescribent van diverse verkiezingsprogramma’s en pamfletten (CDA Limburg 2007, CDA Limburg 2015, CDA Den Haag 2010, Samen kunnen we meer). 

Strategisch advisering

Door met een frisse blik te kijken naar beleidsvraagstukken zet ik zaken op scherp. Scenario’s en extrapolatie horen daar bij. In de afgelopen jaren heb ik met een strategische blik geadviseerd over de positionering van Limburg en de provincies. Bijvoorbeeld rondom het vraagstuk regio en randstad (‘Nederland in balans, een nieuwe koers voor krimpregio’s’) en richting de formatie van het kabinet Rutte III (‘Limburg maakt Nederland groter’). 

Presentaties en voorlichting

De bevlogenheid van een goede leraar heb ik altijd bewonderd. Ook ik probeer bij mijn presentaties de complexiteit in de wereld te ontmantelen en zo mensen mee te nemen. In tien minuten of in een half uur kan ik de wereld van politiek Den Haag afpellen tot de essentie en zo de groep meer begrip te geven over public affairs, politieke besluitvormingsprocessen en Europese trends. In de afgelopen jaren heb ik inspirerende presentaties gegeven voor groepen studenten, ambtenaren en volksvertegenwoordigers (Raadsleden en Statenleden). Verwondering en ontwikkeling staan mij daarbij voor ogen, want goede leraren inspireren en motiveren hun publiek.